tisdag 19 januari 2010

Den digitala klyftan

Årets tema för BOBCATSSS-konferensen är "Bridging the digital divide : libraries providing access for all?".

För oss biblioteksstudenter som i maj förra året skulle sätta igång att skriva fallstudierapporter utifrån detta tema var fenomenet något ganska okänt. Och när litteraturen diskuterade djupa globala orättvisor i tillgången till den digitala sfären hade vi till en början svårt att få ihop det med vår egna studier i dess svenska sammanhang. Men efter ett par handledningar skingrades dunklet så småningom och vi upptäckte att
, trots Sveriges höga tal i bredbands- och datortillgång, finns det idag i allra högsta grad klyftor som rör tillgång till och kunskaper i hanteringen av digital information.

Våra rapporter - som sedan blev till konferenspapers - handlar om olika bibliotekstyper, både högskole- och folkbibliotek. Men de berör alla samma problematik: skillnader i vilka som kan komma åt, navigera i, använda den information som finns i det nya informationssamhället. Dessutom berör frågan om digitala klyftor människors kunskaper i och möjligheter till att generera och producera egen information och, genom att dela denna med andra, fullt ut kunna delta i dagens informationssamhälle.

Den stora frågan som den svenska bibliotekssfären står inför idag handlar om i vilken utsträckning och på vilket, eller vilka, sätt som biblioteken kan och skall arbeta för att minska de digitala klyftorna i vårt samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar