måndag 25 januari 2010

Key note speeches

Konferensens inledande föreläsningar kastade oss rakt in i hetluften och var oerhört engagerande. Föreläsningarna hade delvis olika inriktning på fenomenet "digital divides", där Ellen Tise (IFLA-president) fokuserade på digitala klyftor i relation till datorer och internet, medan Paul Sturges (professor vid Loughborough University) fokuserade på utvecklingsländerna och tillgången till mobiltelefoni som det viktigaste snarare än det fokus Tise valde.

Ellen Tise tryckte på den viktiga roll vi som bibliotekarier måste axla inför denna klyfta, och förändra digital divides till digital inclusion. Precis så som vi tre har tolkat begreppet, talade Tise om begreppet digital klyftor som mångfasetterat med en betoning dels på fysisk tillgång till teknologi så som datorer och internet, men också förmågan att tillgodogöra sig innehållet i och använda dessa teknologiska resurser.

Paul Sturges hävdade vikten av att digitala klyftan utvecklingsländer måste förstås i relation till vad befolkningen där faktiskt själva behöver och använder, ifråga om information och tekniska lösningar - inte utifrån våra västerländska uppfattningar och antaganden om vad de borde vilja ha. Som exempel pratade Sturges om mobiltelefonen, ett kommunikationssätt som används mycket bland annat i Afrika där Sturges har gjort sina studier. Denna föreläsning var en riktig tankeväckare och en insikt i hur man gärna applicerar den egna kontexten även på andra.

1 kommentar:

  1. Hej igen, oerhört roligt att läsa vad ni får uppleva. Ta väl hand om Er, vi följer slaviskt.
    Mamma och Pappa.

    SvaraRadera