tisdag 26 januari 2010

Dag 2 har börjat.

Nu är det snart dags för mig och Emelie att ha våra framträdanden. Vi sitter med de sista finslipningarna samtidigt som vi lyssnar på en paneldiskussion om bibliotekarieutbildningen idag och hur den bör vara i framtiden. Kl 13 är det poster-invigning, kl 14 är det dags för mig och senare, vid 16, ska Emelie presentera sin poster.

Under förmiddagen ha vi hunnit med flera presentationer. En holländsk grupp studenter beskrev och diskuterade hur folkbibliotek kan bidra till invandrares integration i lokalsamhället. De tog sin utgångspunkt i vad de såg som en dubbel exklusion, där nyanlända invandrare möter både språkliga hinder och dessutom hinder i form av brister på informationskompetens och IKT-kunskaper.

Presentationen såg både hinder och möjligheter för biblioteken i deras arbete för "dubbel intergration". Huvudpoängen var att de två klyftorna måste överbyggas samtidigt, genom en fusion av traditionellt biblioteksarbete, som uppsökande verksamhet, och ett ständigt fokus på användarbehov.

En annan presentation fokuserade på ekologisk hållbarhet och bibliotekens ansvar att vara föregångare vad gäller att organisera alla verksamhetsaspekter på ett sätt som främjar hållbar utveckling.

1 kommentar:

  1. Hoppas det går bra för er idag. Håller tummarna här hemma i Sverige! /Linnéa

    SvaraRadera