fredag 25 januari 2013

Bobcatsss fredag


Idag har jag försökt ta igen att jag inte såg så många presentationer under torsdagen, och under temat "Designing new library spaces" hölls bl a en presentation som hette "Designing the green library - environmental sustainability in library spaces, library management, and library services" (av Hauke, Schubert & Staufenbiel), på temat bibliotek ur ett hållbart utvecklings-perspekitv.

Presentationen utgick mycket från The Green Library i Bangkok, som tog beslutet att bli mer miljömedvetna 2010, och ansåg sig ha nått sina mål 2012. I tankarna kring hållbar utveckling för biblioteken finns det många frågor att ställa, är det t ex bibliotekens roll att verka för en bättre miljö?

Hur får man ett grönare bibliotek? Ett antal idéer presenterades, både mindre seriösa ("stäng biblioteket") och allvarliga (sopsortering, energisnåla maskiner, återvinning av material, ta bort plastpåsar och plastmuggar, välja medvetna produkter t ex Fairtrade). De mer allvarliga som faller utanför de vanliga inköpsvalen eller ändringar av bibliotekets rutiner är att ha ett "scrap-lab" där nya saker (t ex möbler) kan skapas av gammalt material och sedan användas i biblioteket. Spontant så gick mina tankar till hur scrablabbing skulle kunna påverka biblioteket som rum, och om det skulle hjälpa eller stjälpa brukarnas upplevelse av biblioteket som rum.

Det ska bli spännande att se hur tankarna kring gröna bibliotek utvecklas den kommande tiden, speciellt med tanke på att temat för Bobcatsss 2014 kommer att beröra hållbar utveckling i biblioteksvärlden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar