fredag 25 januari 2013

Vilse på campus

"HAHA, kom ni ihåg den gången vi gick vilse och blev upp-plockade av tre säkerhetsvakter på ett turkiskt campus?" - Märta på Facebook
 
Under konferensen finns det bussar som ska föra oss till och från konferenscentret, en på morgonen och en efter programmets slut. Om man vill ta sig till stan eller hotellet under dagen får man sätta sig i en taxi.

Detta gjorde vi igår, för att hinna se lite mer av staden, hitta en bokhandel eller två och också ta en tupplur innan galamiddagen och 80-talsfesten på kvällen. Tuppluren gick bra, vi såg lite av de angränsande gatorna, men det enda bokhandlarna kunde erbjuda i engelsk väg var språkböcker och lättlästa små böcker.

Hur som, när jag, Fredrik, Mikael och Andreas skulle tillbaka till Galamiddagen kom vi på att vi inte visste vart den skulle vara. Det var otydligt i informationen vart vi skulle, och vi hade inte tillgång till Internet eller kartor eller något. Av Narcissa fick vi veta att det var till campus vi skulle, så in i en taxi och iväg! Vid grindarna till universitetsområdet var det en vakt som kollade vilka vi var och ifall vi var obehöriga. Fredrik, som ju insåg att vi inte skulle kunna kommunicera verbalt, höll upp sin name-tag från konferensen, och så var allt lugnt, och vakten instruerade taxichauffören vidare på turkiska. Helt plötsligt säger både Fredrik och Mikael: "Multipass!"

Väl på campusområdet gjorde vi ett desperat försök att hitta en byggnad som skulle kunna vara en fackultetsbyggnad, vi såg en som det stod "fakülte" på, där vi hoppade av. Men insåg snabbt att vi inte var på rätt plats, nu dessutom utan taxi och hyfsat vilse.

Vi gick runt byggnaden för att hoppas se något, vi försökte hitta öppet wifi och misslyckades, vi försökte kontakta de andra som redan var framme på middagen, men fick inte veta mer än hur huset såg ut. Efter en stund, när vi (jag) hade hunnit bli mer än vanligt stressad, kom en vakt ut från den närmaste byggnaden, så vi försökte fråga om platsen, om en karta över campus eller bara hjälp. Han förstod inte ett ord, men ringde ett samtal (och jag började direkt tänka på historien med Fredrik, Fia och den franska professorn). Två minuter senare svängde en svart bil upp och tre vakter gick ur varav en kunde lite engelska. Vi sa vart vi skulle, det visste han inget om (eftersom platsen antagligen hade ett turkiskt namn som vi inte kunde), men Fredrik hade lärt sig från förra gången och höll upp sitt konferens-kort. Vakten tittade på kortet och frågade "Conference?", vi nickade till svar och han vände sig till de andra och sa något snabbt på turkiska, sen fick fyra lättade Borås-studenter knöa in sig på tre säten bak i vaktbilen, och så fick vi skjuts hela vägen till Galamiddagen, och vi hade bara hunnit missa halva förrätten!

Och det var historien om den gången vi gick vilse på ett turkiskt campus mitt ute i ingenstans och blev upp-plockade av tre vakter, även fast det lät värre än vad det egentligen var.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar